Reşat Nuri Güntekin

27 Mayıs 2008 tarihinde tarafından eklendi.

1889 yılında İstanbul’da doğmuştur. Edebiyat fakültesin­den mezun olduktan sonra çeşitli yerlerde öğretmenlik yap­mıştır. Reşat Nuri Güntekin, müfettişlik, Paris Kültür Ateşeliği’nde de bulunmuştur. 1956’da vefat etmiştir.

Ulusal edebiyat döneminin olduğu kadar çağ­daş Türk edebiyatının da en büyük romancılarından olan Reşat Nuri‘nin öykü, gezi, eleştiri, tiyatro türlerinde de yapıtları vardır. Öğretmen ve müfettiş olarak görev yaptığı sıra­da Anadolu ve Anadolu insanını gözlemlemiş, onları yakından tanıma olanağı bulmuştur. Ününü “Vakit” gazetesinde tefrika edilen “Çalıkuşu” adlı romanıyla kazanmıştır. Reşat Nuri Güntekin, önceleri “Dudaktan Kalbe” ve “Akşam Güne­şi” gibi duygusal romanlar yazmıştır. Daha sonra, realist bir anlayışta çevreyi ve İnsanların olduğu gibi yansıtan töre romanları yazmıştır. İnsanların içdünyalarını anlatırken, okuru sıkmayacak psikolojik tahliller yapmıştır. Anadolu ve insan gerçeğini, yalın bir dif ve etkili bir anlatımla dile getirmiştir. Töreden gelen doğru-yanlış inançları, acı-tatlı kişisel duygu­larla birleştirerek yansıtmış, yanlış Batılılaşmayı anlatmıştır.

Reşat Nuri Güntekin Eserleri:

Çalıkuşu, Dudaktan Kalbe, Akşam Güneşi, Yeşil Gece, Acımak, Yaprak Dökümü, Miskinler Tekkesi, Kavak Yelleri (roman) Tanrı Misafiri, Sönmüş Yıldızlar (öykü) Anadolu Notları (gezi), Hançer, Taş Parçası, Balıkesir, Muhasebecisi (tiyatro)

Etiketler:

Yorumlar

Yorum Yaz

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Nazım (Manzume)